maart 2021:

A/ We nemen afscheid van de container.

Maar helaas nog geen afscheid van het virus.

Aangezien we meer duidelijkheid hebben over het hoe en waar van het virus dat ons nu al een jaar teistert, mogen we met een gerust gemoed de container, de werkunit, laten ophalen. Echter… de rode zone blijft!! Er blijft een gescheiden circuit van infecties en niet-infecties! U kan nog steeds geen afspraak maken online indien u verkouden bent, moet hoesten, koorts heeft enz, en ook niet voor covidtestjes. Daarvoor belt u nog steeds naar het secretariaat, alwaar de olijke dames u met veel vreugde een afspraak zullen geven in het infectieblok, de rode zone. Deze zijn strikt gescheiden van de andere raadplegingsblokken, volledig ontsmet en verlucht na elk consult, net zoals dat bij de collega’s gebeurt. Dus nu niet langer meer op mijn parking. Gelieve bij infecties te wachten in de wagen; ik kom u halen na ontsmet te hebben.

B/ We verwelkomen de vaccins.

Enfin, ieder op zijn tijd.

Ik weet niet wanneer wie zal gevaccineerd worden en heb ook geen inspraak over het type vaccin of wie al dan niet eerst zijn vaccin zal krijgen. Het zijn werkgroepen die daarover beslissen, ver boven ons hoofd, én de snelheid/traagheid van toelevering vanuit de fabrieken.

Ik vraag u, wees geduldig, wees niet te kritisch over de chaos. Het is voor de firma’s heel zwaar om de vaccins over heel de wereld te beleveren. Besef dat ook daar mensen werken, geen robotten of zo, maar mensen van vlees en bloed, die zich het afgelopen jaar overwerkt (!) hebben om een vaccin te ontwikkelen, studies op te zetten, het vaccin te produceren en het proberen te beleveren. Dàt zijn ook maar mensen zoals jij en ik, met recht op rust, verlof en recup. Wees dankbaar voor hun inzet en besef dat men zich 200% heeft ingezet en dat men dat nog steeds doet. Om zo ooit dit jaar dit vaccin tot bij u te krijgen. En dit in een recordtempo.

Wees ook niet te kritisch over welk vaccin u denkt te moeten krijgen. Ik kan u garanderen dat u vaccins gekregen heeft in uw leven die slechts 50% werkzaam waren en nu zou eentje dat 76% werkzaam, niet werkzaam en ok zijn?? Dat klopt niet! Ook is de werkzaamheid naar ZWARE infecties zelfs nog hoger dan 76% bij dit betreffende vaccin. Dus u zal ook met Astra voldoende bescherming kennen!

De veiligheid en snelheid van ontwikkeling is ok. Geloof me. Dat was in mijn eerste schrijven van oktober nog niet het geval. Toen wisten we te weinig over veiligheid en werkzaamheid en was mijn oordeel dan ook: wacht nog even!

Nu weten we dat Pfizer, Moderna en Astra Zeneca veilig zijn om gezet te worden. Geen probleem! We weten ook dat deze drie zeer goed werken. Alleen bij Astra  waren er tot begin maart te weinig oudere mensen gevaccineerd in de studie zodat we niet wisten of ze voldoende beschermd zouden zijn. Dat had dus niets met veiligheid te maken, maar wel met het feit dat we willen dat iedereen een volwaardig vaccin wilden geven! Nu blijkt dat de efficiëntie ook daar perfect is, dus kan iedereen dit krijgen. En net omdat we het niet zeker wisten, adviseerde Europa om op verdere resultaten te wachten alvorens het bij oudere mensen toe te dienen. (Dit in tegenstelling tot VS en VK bv) Ik vind dat een zeer doordachte en vertrouwenscheppende strategie.

Dus, wanneer u een uitnodiging krijgt om naar het vaccinatiecentrum te gaan (er zal het eerstkomende jaar geen vaccin door ons gezet worden in de praktijk): DOEN! Niet wachten of uitstellen, want dan weet ik niet wanneer u nog eens de kans zal krijgen! Want besef het volgende:

Er zijn maar twee wegen naar immuniteit tegen dit Covidvirus. De ene weg is vaccinatie, de andere weg is het doormaken van een besmetting. Het staat wetenschappelijk vast dat de weg van vaccinatie veruit de meest veilige is!

, dixit Dr. Jochen Nijs in de Artsenkrant. Ik kan het niet beter zeggen…