Pas op want Covid is gevaarlijk!

30 oktober 2020

Alle waarschuwingen ten spijt zitten we nu in een diep dal, zullen er teveel mensenlevens getekend en beëindigd worden… we konden het als artsenkorps allemaal maar zeggen, roepen, eisen… maar het heeft niet mogen zijn. En dat sneller dan ik verwacht had. Ik had gehoopt dat we het toch minstens tot eind november hadden kunnen rekken…

Maar, ik mag ook wel zeggen, dat ik fier ben op jullie, patiënten van mij. Ik heb toch wel de indruk dat jullie het quasi allemaal zeer goed doen, zeer goed jullie verstand gebruiken en gebruikt hebben! Dank u daarvoor!

Weet dat dat ook maakt dat ik niet overwerkt ben, dat jullie nog tijdig gezien en eventueel getest kunnen worden. Dat ik nog de tijd heb om de dagelijks veranderende richtlijnen te volgen en nog wat tijd heb voor mijn gezin. Dat is mede dankzij jullie inspanningen.

 

Mijn agenda ziet er iets anders uit dan voorheen: minder slotjes in de groene zone (niet-infecties), omdat de nood minder is en er meer in de container gewerkt wordt. JULLIE BLIJVEN WELKOM, ook in de groene zone, voor alle pijntjes en ongemakken. Hier GEEN LOCKDOWN, geen uitstel van zorg! Ik zal wel aangeven als het te druk wordt, te zwaar, dus voel u niet ongemakkelijk om langs te komen!

Ben je ziek, ook al is het maar ‘mijn jaarlijkse verkoudheid’ of ‘een licht hoestje’: BLIJF THUIS en BEL MIJ! Ik ben weer meer telefonische raadplegingen aan het doen, en ben er om raad te geven en jullie te zien en eventueel te testen zo nodig. Ik ben er voor jullie gezondheid!

 

Ik wil ook wel even zeggen dat alle vragen rond testing om naar het buitenland te gaan, gewoon geweigerd zullen worden, tenzij het om een essentiële verplaatsing gaat. Onze testcapaciteit laat dat niet toe, het is gewoon een belachelijk slecht idee om naar het buitenland te gaan en zo weer bij te dragen aan de invoer van nieuwe covidjes, en het druist in tegen mijn moreel denken!

 

Dus, lieve mensen, zij die een skiverlof gepland hebben: skip it! Het is mijn beste advies. Tot eind april, begin mei zitten we in dikke problemen met dat Coronavirus. Je hebt gezien wat de zomervakantie met zich meegebracht heeft, en toen was het goed weer en konden mensen buiten. We hebben toen nagelaten de dagelijkse besmettingen naar nul te brengen, met de huidige gevolgen… Ik garandeer u dat het aantal dagelijkse besmettingen rond de KERSTvakantie, feestdagen dus e, nog (ver) boven de honderd per dag zal zijn. Als we dan de fout maken om feestdagen te vieren, naar het buitenland te gaan enz, dan is februari de zwaarste en hevigste periode van de naoorlogse periode! Dan zullen de ziekenhuizen zeker niet meer kunnen volgen en zullen veel zorgverleners er gewoon onderdoor gaan/zijn. 

Dus vergeet ook de krokusvakantie… Februari is klassiek de zwaarste griepperiode. Het zal nu niet anders zijn. En dat samen met COVID, zeker als we de feestdagen ‘gewoon’ laten doorgaan, zal gitzwart zijn en is vakantie niet verantwoord. Ookal meent u dat u er recht op heeft, nood aan heeft. Wij, zorgverleners, wisten al eind augustus dat er voor ons geen verlof zou inzitten tot mei 2021… Bedenk dat eerst alvorens te boeken. Om zo eenzelfde scenario als lente 2020 te vermijden!

 

Dus nogmaals, van harte dankuwel, echt waar, voor de geleverde inspanningen!!! Maar hou vol, wees realistisch, weet dat je nog een lange, donkere winter tegemoet gaat. Dus bereid je daarop voor. Doseer je inspanningen, zodat ook jij het vol houdt. Geef aan je werkgever aan als het te zwaar wordt, bespreek het met mij als het niet meer lukt, blijf uw partner graag zien, overloop alle regels met je kinderen, zodat ook zij met het verhaal mee blijven. Ondanks dat hun vriendjes dit wel doen en dat wel mogen… Het zijn zij die de kantjes er telkens weer af lopen, die het ons op het ogenblik zo moeilijk maken. En vooral: neem geregeld ontspanning, op een verantwoorde manier. Vermijd alle contacten, ook op een voetvalplein of in de KLJ of Chiro… en hoop dat onze beleidsmakers, in binnen- en buitenland wijze beslissingen zullen maken, telkens weer…

 

te beginnen met onze regering en de nieuwe Amerikaanse president…

 

uw huisarts.

 

— Voor wat mijn praktijk betreft: bedankt om mooi de scheiding te maken tussen de groene en de rode zone! Het werk quasi perfect. Dus alle infecties bellen naar 016/44.61.10, de niet-infecties kunnen online of via telefoon afspraak maken. (zie afspraak maken’).–

So, succes allemaal en better be safe than sorry !

 

                                         Dr. Swannet