Zaterdag 2 mei,

Beste patiënt,

Vanaf maandag 4 mei gaan we ook in de huisartsenpraktijk stilaan naar een normaal leven.

Omdat uw gezondheid zó belangrijk is, is een heropstart nodig en doen we het in zo’n veilig mogelijke omstandigheden.

Mijn praktijk(gebouw) zal de komende maanden (dwz waarschijnlijk tot voorjaar 2021!) enkel toegankelijk zijn voor NIET-BESMETTE personen. Zieken die overgeven of diarree hebben, die snotteren of hoesten, met of zonder koorts, kunnen voorlopig niet in of door de wachtzaal komen. Dit is de niet-besmette lijn of GROENE lijn. LAAT DIT EEN GERUSTSTELLING ZIJN VOOR IEDEREEN DIE WIL LANGS KOMEN. Maar geen paniek… lees rustig verder.

Dus, heeft U OF EEN VAN UW GEZINSLEDEN één of meerdere van volgende klachten, dan kan u voorlopig niet gezien worden in deze NIET-INFECTIEUZE groen zone!:                            

 • Neusloop
 • Keelpijn
 • Diarree
 • Overgeven
 • Hoesten
 • Spierpijn
 • Koorts of verhoging
 • Oorpijn

U belt dan, zoals de afgelopen weken het geval was, naar mijn secretariaat (016/44.61.10), die uw gegevens noteren en aan mij doorgeven. Dringende zaken verbinden zij meteen door. IK bel u dan IN DE LOOP VAN DE DAG om u verder te helpen. Hou uw GSM dus heel de tijd bij de hand aub!!

Voor alle niet-zieke patiënten (groene lijn) gelden onderstaande adviezen, aangezien ik NA IEDERE CONSULTATIE alles waarmee u in contact gekomen bent, moet ontsmetten (deuren, stoelen, materiaal, onderzoekstafel, bureau enz). Hoe beter we deze adviezen volgen, hoe minder ontsmettingswerk, hoe minder kans op besmetting!

 1. Alleen u mag binnen komen. Uw begeleider wacht buiten/in de auto. Slechts 1 ouder per kind mag binnen. Geen broertjes of zusjes!
 2. U doet uw (stoffen) mondmasker aan voor u het gebouw binnen komt. U mag dit uitdoen wanneer u weer buiten bent. Heeft u geen mondmasker, dan blijft u buiten wachten tot ik u kom halen. Ik voorzie u van een masker, dat u kan houden mits betaling van €1. Ik heb slechts een beperkte voorraad, dus moeten we spaarzaam zijn!
 3. U ontsmet uw handen. U vindt een dispenser in de inkom.
 4. Er zijn maar drie stoelen beschikbaar, laat deze staan aub (afstand). Wandel niet rond in de wachtzaal. Raak niet onnodig deuren, muren en kasten aan (moeten dan allemaal ontsmet worden). De wachtzaalboekjes, de krant, het speelgoed én de woordzoekers zijn daarom weggehaald.
 5. De WC is gesloten!
 6. Ikzelf zit achter plexiglas, draag handschoenen (dit hoeft u niet te doen) en een masker. Bij onderzoek dicht bij aangezicht draag ik een extra hoofdschild.
 7. Probeer gepast te betalen.
 8. Bij het verlaten van de praktijk: Ontsmet uw handen opnieuw.
 9. Pas dezelfde regels toe bij de apotheek of in winkels!

 

Voor alle zieke patiënten (of dus de mensen die bovenstaande klachten hebben) ben ik een oplossing aan het maken, “binnen” de praktijk.

Binnen afzienbare tijd hoop ik namelijk  een werkunit te zetten naast de praktijk (= een ‘kantoorcontainer’), waar ik onder maximale beschermings-omstandigheden de INFECTIEUZE PATHOLOGIËN zal zien: de RODE lijn. Deze patiënten wachten standaard in de wagen en zullen gezien worden in aparte uurblokken, zodat beide lijnen (de GROENE ‘veilige’ en de RODE ‘infecties’) niet gemengd worden. En dit vermoedelijk tot na de winter-infectiemaanden. U begrijpt dat dit een hele investering is (huur en plaatsing unit, aansluiting elektriciteit, dubbel materiaal voorzien (bureau, onderzoekstafel, stethoscoop enz.), maar ik wil dit doen/proberen omdat ik bezorgd ben / zorg voor uw gezondheid. Hierover informeer u ik later in meer detail.

Tenslotte: “Kunnen we ons laten testen??”

Ja en nee,

Afname van testen op COVID zullen ook in de toekomst kunnen gebeuren, maar in tegenstelling tot wat de kranten beweren, zijn er nog niet voldoende testings mogelijk. En dit geldt zowel voor de neustest als voor immuniteitstesten! Dit laatste kan technisch al, maar is nog niet terugbetaald, én we weten nog niet hoe lang u dan beschermd zou zijn! Het enige wat we met zo’n test weten, is of u langer dan veertien dagen voordien reeds COVID-19 doormaakte, maar niet of u dit opnieuw kan krijgen of niet. De neustest vertelt ons alleen of u NU besmet bent, dus het testen zonder klachten heeft weinig zin, want u kan enkele dagen later besmet worden en dan zouden we opnieuw moeten testen… of iedereen iedere week testen? U begrijpt, dit is niet haalbaar!

Dus testen we voorlopig mensen die voldoen aan de criteria die op dit ogenblik gelden. Ik volg deze aanbevelingen dagelijks op, want ze wisselen om de paar dagen.

Help mekaar, wees niet bang en hou afstand.  

                                                                                                  Dr. H. Swannet